Nova tvornica spremna za početak proizvodnje

Sve je spremno za početak rada nove tvornice Sardina na predjelu „Ratac“. Ova nova tvornica se prostire na 12.136m2, a svojim posebnostima se svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Nova tvornica doprinijet će postizanju maksimalne kvalitete Sardininih proizvoda uz istovremeno povećanje energetske učinkovitosti. Superiornu kvalitetu proizvoda omogućuju najmodernije tehnologije smrzavanja i prerade ribe. Postupkom smrzavanja svake ribe pojedinačno, uz zaštitu ribe glaziranjem, izbjegava se proces oksidacije čime se dobiva znatno zdraviji i kvalitetniji proizvod. Iznimno niskim temperaturama smrzavanja (-47°C) i čuvanja smrznute ribe (-28°C) postiže se dulji vijek čuvanja ribe bez gubljenja na kvaliteti. Medij za smrzavanje je sada CO2, umjesto uobičajenog freona nepovoljnog za ozon i otrovnog amonijaka, koji omogućuje uštedu do 15 posto električne energije. Odmrzavanjem ribe u samo 15 minuta ostvaruju se i dodatne uštede energije. Uvođenjem najmodernijih linija za proizvodnju ribljeg brašna i ulja zaokružit će se proces prerade ribe i omogućiti potpunu iskoristivost ribe koja ulazi u pogon, bez stvaranja potencijalno štetnog otpada.

Za potrebe rada proizvodne linije i grijanja cjelokupnog prostora tvornice odsad će se koristiti biomasa (drvni pelet i sječka) s neutralnom emisijom CO2. Uz povećanje i potpunu klimatizaciju svih prostora za rad, očekuje se i znatno unapređenje uvjeta za rad radnika pogona, ali i za proizvodnju još kvalitetnijih proizvoda prerade.