Otvorena nova tvornica "Sardina" u Postirama

U petak 30. kolovoza 2013. godine svečano je otvorena nova tvornica tvrtke Sardina d.o.o. u Postirama, a čast da otvori jednu od najsuvremenijih tvornica za preradu ribe u Europi pripala je ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.
Otvorenje nove tvornice, koja se prostire na 12.136 m2, smatra se početkom nove ere u poslovanju tvrtke i učvršćivanjem pozicije Sardine kao regionalnog lidera u preradi ribe i ribljih proizvoda. Ovim je potezom i čitava proizvodnja podignuta na najvišu razinu, od postizanja maksimalne kvalitete proizvoda pa sve do energetske učinkovitosti poslovanja.

Vrijednost investicije je 250 milijuna kuna od čega je 70% sredstava osigurano preko HBOR-a, a ostatak iz vlastitih izvora. Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda, a svakako će uslijediti i nova zapošljavanja.

„U „Sardini“ godinama investiramo, uz veliku pomoć HBOR-a. Prvo je oformljena vlastita flota ribarskih brodova, da bi se kasnije, osluškujući gibanja na svjetskom tržištu i razmišljajući o našem ulasku u Europsku uniju, krenulo hrabro i u ovu veliku investiciju znajući da ribarstvo u EU ima perspektivu.“ izjavio je direktor Sardine Mislav Bezmalinović.

Prilikom otvaranja ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je istaknuo kako je ribarstvo važna strateška grana hrvatskog gospodarstva te da je tvornica na Braču najveća investicija u ribarstvo od osamostaljenja Hrvatske. Iskazao je svoje zadovoljstvo viđenim dodavši kako je novosagrađena tvornica u Postirama primjer suradnje svih nadležnih institucija i na lokalnoj i na državnoj razini.

Otvorenju je prisustvovao i župan splitsko dalmatinski Zlatko Ževrnja koji je naglasio da je najbitnije što se na Braču dogodila velika investicija u proizvodnju i preradu ribe i ribljih proizvoda, jer jedino jačanjem proizvodnog sektora Hrvatska može krenuti naprijed velikim koracima u EU.