Tvrtka

O nama

Sardina d.o.o. se bavi ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. Sa stoljetnom tradicijom poslovanja Sardina predstavlja jednu od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, uz snažan naglasak na izvozu svojih proizvoda.

Tvrtka je utemeljena 1907. sa sjedištem u Postirama na otoku Braču. Novi proizvodni pogoni dodatna su potvrda kontinuiranog nastojanja Sardine da kupcima diljem Europe i svijeta pruži najbolje proizvode, koristeći najmoderniju tehnologiju u proizvodnji ribe, uz istovremenu brigu o okolišu i prirodnim resursima. Najviši ekološki standardi i standardi kontrole kvalitete se pomno slijede što dokazuju certifikati koje posjeduje (ISOO 9001, HACCP i ASC).

Sardinu karakterizira diversifikacija proizvodnje koja obuhvaća čitav niz proizvoda konzervirane ribe, riblju paštetu, smrznutu ribu, svježe proizvode marikulture te riblje brašno i riblje ulje. Proizvodnja tvornice zasniva se na ulovu srdele i drugih vrsta sitne i krupne plave ribe vlastitom ribolovnom flotom, a njezini kapaciteti iznose 40.000.000 ribljih konzervi i pašteta, 500 t ribljeg brašna, 100 t ribljeg ulja, kao i 1.500 t visokokvalitetne ribe iz uzgoja.

Sardina je moderno i uspješno trgovačko društvo koje nastoji ostaviti trag u svojoj djelatnosti na svih pet kontinenata u kojima izvozi svoje proizvode i zadržati i visoko mjesto u kvaliteti na razini poznatih svjetskih proizvođača ribe.

Uspješan tim menadžera i stručnjaka, višedesetljetno iskustvo u marikulturi i preradi, vlastita ribolovna flota te stalan razvoj, osiguranje su kvalitete proizvodnje na zadovoljstvo korisnika Sardininih proizvoda.

Vizija & Misija

Misija

Proizvoditi u potpunosti prirodne, zdrave i visokokvalitetne riblje proizvode poštujući stoljetnu tradiciju i zadane visoke standarde kvalitete osiguravajući time dugoročno zadovoljstvo potrošača. Ulagati u proizvodni proces i inovativna poslovna rješenja omogućavajući profesionalni napredak i zadovoljstvo naših zaposlenika te širiti mrežu naših poslovnih partnera.

Vizija

Zadržati vodeću poziciju na tržištu regije oslanjajući se na tradiciju i kvalitetu te jačati vlastite brendove uz kontinuirano ulaganje u razvoj i rast tvrtke.

Povijest

Tvornicu za preradu ribe u mjestu Postira na otoku Braču 1907. godine izgradio je bečki industrijalac Karl Varhaneck, a sastojala se od dviju zgrada ukupne površine 2.184 m2 . Već 1911. godine proizvodnja u tvornici dosegla je razinu od 426.300 komada konzervirane ribe godišnje – iako u usporedbi s današnjom višemilijunskom proizvodnjom ovo djeluje skromno, u tadašnjim uvjetima i s tada dostupnom tehnologijom proizvodna razina bila je vrlo značajna. Poslovanje tvornice zaustavljeno je tijekom 2. svjetskog rata, da bi se 1948. godine ponovno krenulo s proizvodnjom.

1957. godine započelo je formiranje i vlastite ribolovne flote kupnjom brodova Jadran i Zora, te je nastavljeno 1961. kupnjom dodatnih brodova Palamida i Balkun. Prva veća rekonstrukcija proizvodnog pogona napravljena je 1983. godine kada je ugrađena nova proizvodna linija kapaciteta prerade 3000 tona ribe i proizvodnje od 18 milijuna limenki. Dvije godine kasnije nabavljena je i velika hladnjača kapaciteta 800 tona, s tunelom za duboko smrzavanje 40 tona ribe dnevno, kao i pogon za proizvodnju ribljeg brašna. U procesu pretvorbe 1993. godine društveno poduzeće Sardina postaje trgovačko društvo Sardina d.d., kojeg tri godine kasnije kupuje švicarska tvrtka Ambeco AG iz Lucerna. Iste godine započeta je i proizvodnja na uzgajalištima u uvali Maslinova na otoku Braču kapaciteta oko 10 tona, što je čak 50 puta manje u odnosu na današnju proizvodnju marikulture.

2006. godine tvornica prelazi u privatno vlasništvo, te se formira društvo s ograničenom odgovornošću – Sardina d.o.o.

Tvrtka danas

2013. godina smatra se početkom nove ere u Sardininom poslovanju koje je obilježeno otvorenjem nove tvornice koja se prostire na 12.136 m2, a svojim se posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Čitava proizvodnja podignuta je na najvišu razinu, od postizanja maksimalne kvalitete proizvoda pa sve do energetske učinkovitosti poslovanja.

Sardina posjeduje vlastitu ribarsku flotu od čak 7 ribarskih brodova, proizvodne linije kapaciteta proizvodnje 40 milijuna konzerviranih proizvoda, a na uzgajalištima se svake godine proizvede najmanje 1200 tona tuna i bijele ribe. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici iznosi 150 tona ribe dnevno, a kapacitet čuvanja smrznute ribe čak 4.000 tona. Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda.

Nužno je također naglasiti kako su za Sardinin uspjeh i vodeću poziciju na tržištu najviše zaslužni upravo zaposlenici. Njihova stručnost, predanost, motiviranost za rad i profesionalni napredak ključni su čimbenik poslovnog rasta Sardine d.o.o.

Sardina u regiji

Sardina d.o.o. ima ulogu lidera na regionalnom tržištu i strateški je dobavljač svim trgovačkim lancima u regiji. Sardinini proizvodi prisutni su u zemljama diljem svijeta; Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Crna Gora, Češka Republika, Francuska, Italija, Izrael, Japan, Kanada, Kazahstan, Kina, Kososvo, Mađarska, Makedonija, Novi Zeland, Njemačka, Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Ukrajina. Značajnu orijentiranost na vanjska tržišta dokazuje i podatak od preko 70 posto izvoza godišnje.

Djelatnosti

Prerada ribljih proizvoda

  • riblje konzerve
  • riblje paštete
  • smrznuta riba
  • riblje brašno i ulje

Marikultura

  • uzgoj bijele ribe (brancin, orada)
  • uzgoj plavoperajne tune

Ribolov

  • ulov plave ribe vlastitim brodovima i brodovima kooperanata
  • maloprodaja vlastitih proizvoda u ribarnici društva